Dodany: 2014-01-02 14:42:15

 

SzafranKażdy dobry kucharz, zarówno ten zawodowy, jak i ten domowy, ma swój własny zestaw ulubionych dań i przypraw. Przyprawy i sposób ich dobierania, jest zazwyczaj tajemnicą kucharza i catering opole. Dlatego, aby znaleźć swój własny styl i sposób doprawiania, warto najpierw poćwiczyć i poznać dokładnie różne rodzaje przypraw. Jedną z najbardziej znanych i najdroższych jest oczywiście szafran.

 

Jak zaznacza catering opole, niewiele osób tak naprawdę wie, czym jest szafran i z czego się go wytwarza, a co za tym idzie – dlaczego jest taki drogi. Oczywiście nie jest to żadna tajemnica. Szafran jest tak drogi, ponieważ jak mówi catering opole, bardzo ciężko jest go pozyskać.

 

Do jego wytworzenia, używa się krokusów, a dokładnie rzecz biorąc, pyłku ze znamion rośliny. Jak łatwo się domyśleć, z jednego kwiatu można zebrać bardzo niewiele takie pyłku, a roślina wytwarza go jedynie raz na jakiś czas. Ponadto, same zbiory są mozolne, ponieważ trzeba wykonywać je ręcznie, co jeszcze bardziej utrudnia pracę..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Szafran
Nick: