Rola kelnera w restauracji bardzo często niedoceniana. Zdarzają się goście, którzy lekceważą kelnerów, traktują ich "z góry". To poważny błąd. Obsługa kelnerska jest jednym najważniejszych elementów obsługi w restauracji.
Każda restauracja gdańsk dba o to, by zatrudniać dobrze wykształconych kelnerów. Dlaczego? Dlatego, że każdy kelner to swoista wizytóka restauracji. To on ma bezpośredni kontakt z klientami, on prowadzi ich do stolika, obsługuje, donosi potrawy z kuchni. Bardzo często to rózniez on musi stanąć do konfrontacji z niezadowolonymi klientami. Obsługa kelnerska nie jest prostą sprawą.
Praca kelnera wymaga staranności i cierpliwośći. Coraz częściej spotkać można profesjonalne szkoły obsługi kelnerskiej, które ukończyć można tylko zdając odpowiedni egzamin teoretyczny i praktyczny. W zawodzie kelnera obowiązuje ścisły savoir-vivre. Nie może on sobie pozwolić na żadne niedociągnięcia. Obsługa każdego gościa przebiega w podobny sposób: powitanie, podanie napojów i menu, podanie dań, sprzątnięcie ze stołu, podanie menu, podanie deseru, rachunek, pożegnanie.