Dodany: 2011-01-13 09:56:00

Kuchnia węgierskaKuchnia typowo węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskich. Co widać bardzo wyraźnie, wyróżnia się ona pośród nich charakterystycznymi cechami, co w połączeniu z jej wysoką jakością czyni z niej odrębne zjawisko wśród kuchni świata.

 

Najbardziej znane domeny kuchni węgierskiej to obfite używanie jako przyprawy czerwonej papryki w proszku, współcześnie głównie słodkiej. W Polsce najbardziej znanymi daniami z kuchni węgierskiej jest zupa rybna halászlé, gulasz węgierski, znany jako zupa gulaszowa, a także leczo i ser smażony. Restauracja gdańsk wprowadziła do swojego menu kilka dań węgierskich, jednak w Polsce wciąż brakuje wyspecjalizowanych w tej kuchni lokali.

 

Restauracja gdańsk swoich klientów kusi przede wszystkim zupą gulaszową oraz smażonym serem, natomiast takie specjały jak zupa rybna, czy gulasz grzybowy, bardzo często są pomijane. Restauracja gdańsk raczej nie specjalizuje się w serwowaniu potraw charakterystycznych dla tej kuchni. Żeby spróbować dań węgierskich najlepiej udać się do samych Węgier. Dopiero tam można zasmakować pełni potraw przyrządzonych przez rodowitych mieszkańców tego kraju..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia węgierska
Nick: