Dodany: 2014-01-03 09:17:58

 

KardamonJeśli chcemy nauczyć się gotować, to według catering opole, powinniśmy poznać jak najwięcej różnych rodzajów przypraw, dzięki którym nasze potrawy będę miały właściwy smak oraz aromat. To chyba najważniejsza umiejętność w kuchni, bez której nie obejdzie się żaden zawodowy i nieprofesjonalny kucharz. Jedną z przypraw, której zastosowanie warto poznać, jest na pewno kardamon, co podkreśla catering opole.

 

Kardamon, nazywany jest królową przypraw, tuż obok pieprzu czarnego, który nazywa się królem przypraw. Zaraz za szafranem, jest to druga najdroższa przyprawa na świecie. W stanie dzikim można go znaleźć na Półwyspie Indyjskim, na Cejlonie, w Chinach oraz Indonezji. Według catering opole został on zaaklimatyzowany również w Ameryce Południowej, gdzie hoduje się go na dużą skalę, jak wspomina catering opole.

Kardamon ma delikatny, korzenny smak, który wyróżnia bardzo wyraźna nuta kamfory. Z tego właśnie powodu często dodaje się go do kawy, herbaty oraz aromatyzuje likiery i wódki. Można oczywiście kupić go również w formie proszku, a dodawać można według uznania właściwie do wszystkiego – dań zarówno słodkich, jak i słonych..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kardamon
Nick: