Dodany: 2011-01-13 09:32:08

Kuchnia greckaKuchnia grecka sięga swoimi korzeniami czasów starożytnych. Wiele technik przygotowywania potraw i wiele składników wywodzi się jeszcze z tamtych czasów. Grecy mają szczególny stosunek do jedzenia.

 

Cenią je i z przyjemnością oddają się biesiadowaniu. Kuchnia grecka cieszy się powodzeniem na całym świecie. Dlatego niejedna restauracja gdańsk oferuje potrawy właśnie z tamtych rejonów świata. Kycnia grecka niewątpliwie kojarzy się z oliwkami oraz owocami morza. I faktycznie, owoce morza i ryby to składniki wielu potraw. Inne charakterystyczne dla dań kuchni greckiej składniki to czosnekm świeże warzywa, baranina oraz wino.

 

Grecy praktycznie do każdego posiłku podają mezedes, czyli małe przekąski, które mają pobudzić apetyt Jako mezedes podawane są pasty, sery, pieczywo. Najbardziej znanym greckim serem jest feta, a pastą tzatziki. Popularne dania kuchni greckiej to między innymi: spanakopita – placki ze szpinakiem, musaka – zapiekanka z mięsa i bakłażanów, ambelosalata – sałatka fasolowa, tyganites – smażona papryka.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia grecka
Nick: