Dodany: 2011-01-13 09:28:01

MenuMało która restauracja gdańsk zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest w restauracji menu. Menu to inaczej karta dań. Zamieszczone w niej dane są informacją dla klientó o tym, co jest dostępne w lokalu.

 

Jak powinno wyglądać dobre menu? Przede wszystkim powinno być dobrze skonstruowane. Oznacza to, iż przede wszystkim potrawy w menu powinny być ospowienio posortowane. Ułożenie dań w w kategoriach: napoje, przystawki, zupy, dania główne, desery, pomoże klientom zorientować się w menu bez problemu. W dobrze skonstruowanej karcie dań nie powinno być również zbyt wielu potraw.

 

Wbrew pozorom nie świadczy to dobrze o lokalu. Każdy rozsądnie myślący klient wie, że jeśli restauracja oferuje wiele dań to z pewnością nie są one najlepszej jakości ( przygotowywane z półproduktów, odmrażane itp.). Drugą istotną rzeczą w przypadku menu jest jego odpowiednia prezentacja. Okładka menu powinna być trwała i odporna na znieszczenia, a jednocześnie powinna nawiązywać do charakteru restauracji i oczywiście być estetyczna. Najczęściej okładki wykonywane są ze skóry. Wnętrze menu również musi być zabezpieczone przed uszkoszeniem. Warto strony wewnętrzne zalaminować. Pamiętajmy, by na menu nie nanosić żadnych ręcznych poprawek, szpecą one całość karty dań.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Menu
Nick: