Restauracja gdańsk coraz chętniej zaczyna wprowadzać do swojego menu potrawy wywodzące się z różnorodnych kuchni świata. Najczęściej, restauracja gdańsk wybiera dania charakterystyczne dla kuchni francuskiej, jako że jest to jedna z najbardziej znanych i posiadających największy wpływ na rozwój sztuki kulinarnej kuchnia.
Kuchnia francuska, którą restauracja gdańsk oferuje jest najbardziej znana wśród klientów. Każdy potrafi rozpoznać najbardziej popularne potrawy francuskie, takie jak tarta, zupa cebulowa czy słynna bagietka oraz żabie udka, confit z kaczki, ślimaki pod rozmaitymi postaciami i wspaniały deser crème brûlée, a także kotlet cordon bleu. Wszystkie składniki i produktu, stosowane do przygotowania dań francuskich muszą być świeże. Dlatego restauracje specjalizujące się w tym rodzaju kuchni, bardzo często zamawiają warzywa oraz mięso u sprawdzonych dostawców i hodowców.
Chętnie kupują je na targach warzywnych lub na giełdach, gdzie znajdą tylko świeże warzywa, prosto z pól uprawnych. Do najbardziej znanych francuskich wpływów kulinarnych na pozostałe kraje Europy należy wymienić niezwykle popularny dziś sos beszamelowy i sos vinaigrette, który czasami błędnie jest kojarzony z Włochami..